Seyşeller Cumhuriyeti, Hint Okyanusu’nun ortasında Afrika’nın doğusunda kalan ve 115 adadan oluşan bir ada cenneti.
Bu adalar inner (merkezdekiler) ve outer (dış tarafta bulunanlar) olmak üzere 2 gruba ayrılıyor. Seyşeller’i diğer tropikal adalardan ayıran granit kayalar, Inner Islands’da. Bu adalar aynı zamanda 75 milyon yıl önceye dayanan tarihi ile dünyanın en eski adaları arasında yer alıyor. Outer Islands adı verilen bölgedeki adalar ise daha genç.
En çok ziyaret edilen adalar: başkent ve uluslararası havaalanının da olduğu Mahe, Praslin ve La Digue.
Diğer adaların bazıları Maldivler gibi üstünde sadece tek bir otel olan Six Sense Zil Pasyon’un bulunduğu Felicite adası gibi, bazısı Curieuse, St Pierre, Coco, Moyenne, Round gibi günü birlik gidilen, bazısı da konaklama yapabileceğiniz Cerf, Desroches, Silhouette gibi adalar.
Adaların bir çoğuna şu linkten ulaşabilirsiniz: https://seychelles.com/experience/theislands
Bizim Seyşeller ile ilgili kanaatimiz; Allah demiş ki cennetin bir ön izlemesini dünyaya koyayım ki insanlar iyi olurlarsa nereye gideceklerini görsünler ve Seyşeller’i yaratmış. Öyle bir güzellik; masmavi deniz, bembeyaz yumuşacık kum, yemyeşil bir ülke, tropikal iklim, sıcak kanlı bir halk. Ayrıca Seyşeller’de büyük çaplı deprem kasırga fırtına vs de olmuyormuş. Daha ne olsun!
Şaka bir yana birçok doğal güzellikleri var ama ülke olarak bunu korumak için ellerinden geleni de yapıyorlar. Örneğin kendi bahçenizdeki bir ağacı bile kesemiyorsunuz. Etrafta tek bir çöp görmek mümkün değil. Plajların %90’ında sezlong, şemsiye ya da tesis yok. Olabildiğince doğayı korumaya ve doğal kalmaya özen göstermişler.
Seyşeller Tarihi:
Arkeolojik buluntulara göre bu adaların ilk sakinleri Maldivler ve Endonezya’dan gelen denizciler. Avrupalı kaşifler, Seyşeller’e ilk kez 16. yüzyılda ulaşmış. Ancak, adaların resmi olarak keşfi 18. yüzyılın ortalarına kadar ertelenmiş. 1756’da Fransızlar adalara sahip olup ismini “Seyşeller” olarak değiştirmiş. 1814 yılında Fransızlar ile yapılan Paris Antlaşması’yla adalar resmi olarak Birleşik Krallık’a devredilmiş.
Seyşeller, tarihinde maalesef kölelik gibi karanlık dönemler yaşamış. 19. yüzyılın ortalarında, adalarda kölelik sistemini sürdürmek adına Afrika’dan getirilen köleler kullanılmış. Ancak, kölelik 1835 yılında resmen kaldırılmış. Seyşeller, 1976 yılında da bağımsızlığını ilan etmiş.
Seyşeller halkına Fransız, İngiliz ve Afrika kültürünün bir sentezini yansıtan Creole deniyor. Creole, Avrupadan buraya göçenler, Afrikadan kölelik için getirilenler, Hindistan ve Karayipler’den gelenlerin oluşturduğu bir topluluk.
Başkent: Seyşeller’in başkenti Victoria, Mahe Adası’nda. Victoria, Afrika’nın en küçük başkenti. Tamamını 1-2 saatte gezebiliyorsunuz.
Resmi dil: Fransızca’dan türeyen Creole dili, İngilizce ve Fransızca
Nüfus: 97.630
Yüzölçümü: 455 km2
Din: Nüfusun %90’ı Katolik
Saat farkı: Seyşeller bizden 1 saat ileri.
Ekonomi:
Ülke geliri turizm ve tarım üstüne kurulu. Ülkede kişi başına düşen GSYİH 17.400 ABD doları olup, Seyşeller Cumhuriyeti insani gelişim endeksi sıralamasında Afrika’da birinci sırada. Yani Afrika’dasınız ama pek de Afrika’da değilsiniz.
Vize:
Seyşeller’e seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar vizeden muaf. Seyahat esnasında en az 6 ay daha geçerliliği olan pasaport gerekli.
Seyşeller bizden vize istemiyor ama ülkeye varmadan önce https://seychelles.govtas.com/ sitesinden bir form doldurmanız gerekiyor. Fromda birçok soruyu cevaplamanız ve otel rezervasyonları, uçuş belgelerinizi yüklemeniz gerekiyor. Form seyahat başlangıcınızdan yaklaşık bir hafta önce açılıyor daha önce giriş yapmanıza izin vermiyor.
Uçuşunuzdan 72 saat öncesine kadar bilgilerinizi giriş yaparak standart onay sürecinden yararlanabilirsiniz, bu durumda ödemeniz gereken ücret 10 EUR. Ancak, bilgilerinizi daha geç giriş yaparak hızlı bir onay almak istiyorsanız, bu durumda ödemeniz gereken ücret süreye bağlı olarak 30 EUR veya 70 EUR olarak değişiyor.
Ülkeye girişte tüm evraklarınızın otel, uçak sigorta vize formu vs vs yanınızda olması öneriliyor. Online belge de kabul edilmediği yazıyor ama bize girişte hiç bişey sorulmadı ama ne olur ne olmaz yine de çıktıları yanınızda bulundurun belki rastgele hala soruyorlardır.
Seyşeller’e ne zaman gidilir?
Gitmeden bu konuyu araştırdım ama her yerden başka bi ses çıkınca kafam karıştı. Ben de Seyşeller turizm ofisinin resmi instagram hesabından onlara sordum. Cevaplarını aynen paylaşıyorum:
“Seyşeller’i ziyaret etmek için en iyi zamanlar Nisan, Mayıs, Ekim ve Kasım aylarıdır; Nisan en sakin ve en sıcak aydır. Ancak deniz tutması eğilimindeyseniz, lütfen unutmayın, genellikle mayıs ve ekim ayları arasında mevsimsel alize rüzgarları alıyoruz, bu nedenle deniz biraz dalgalı olabiliyor ? Aksi takdirde, yıl boyunca ortalama 26 ila 32 santigrat derece arasında bir sıcaklığın tadını çıkarıyoruz”
Daha fazla bilgi için resmi destinasyon web sitelerini ziyaret edebilirsiniz: https://sey.travel/seychelles-home
Biz de bu doğrultuda seyahatimizi 23 Ekim – 2 Kasım arasında planladık. Gitmeden 1 hafta önce hava durumuna bakmaya başladığımızda ufak bi şok geçirdik. 10 günün 8-9’u yağmur gösteriyor. Uçağa binerken kuyruğu dik tutmaya çalışsak da suratlarımız baya düşüktü.
İnşallah yanlış gösteriyordur diye dualar ederek gittik. Yanlış göstermiyormuş gerçekten her gün yağmur yağdı ama şöyle bişey; her gün bi 10 dakika yağmur yağıp geçiyordu ya da geceleri fazlaca yağış oluyordu. Yani bizi gün içinde zorlayan pek bi durum olmadı. Bizim şansımıza mı böyle oldu yoksa hep mi böyle bilmiyorum ama Seyşeller’deki yoğun bitki örtüsüne bakınca da bu yağmurlar olmasa o yeşillik de olmazmış. Sanki biri tepeden adaları suluyor. Az önce sizi ıslatan o bulutların 10 dakika sonra karşı adada olduğunu görüyorsunuz.
Burda önemli bir konuya değinmem lazım: inanılmaz bir nem var. Yani gezerken aşırı dayanılmaz bir sıcak yok ama mesela saçlarınızın Tina Turner olmasına hazır olun. Dışarı astığımız mayo ve havlular 5 gün kurumayınca otele artık isyan ettik. Onlar da kurumasını istiyorsanız içeri alıp klima altında kurutmanız lazım dediler ve sonunda kuru kıyafetlere ulaşabildik.
Not: Seyşeller’de biz döndükten hemen sonra 2023 Aralık’ta bir sel felaketi yaşandı maalesef. Yoğun yağışlar nedeniyle bir evin çökmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Şansızlık ki aynı zamanda Mahe’deki sanayi bölgesinde patlayıcı depolayan bir inşaat ve taş ocağı şirketinde meydana gelen patlamada çok sayıda kişi yaralandı ve ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.
Ulaşım
Bu konuyu Seyşeller Gezi Rehberi: Ulaşım ve Rota Belirleme yazımda detaylıca anlattım.
Çevre Vergisi:
Bizim seyahatimiz başlamadan birkaç ay önce Seyşeller yeni bir çevre vergisi ekledi. Bu vergiyi kaldığınız otele nakit olarak ödemeniz gerekiyor. Vergi kaldığınız otelin yatak sayısına göre kişi başı 25 ile 100 SCR arası değişiyor.
Trafik:
Trafik İngiliz etkisiyle soldan yani bize göre tersten akıyor. Yollar dar ve yer yer uçurumlu, yereller ve otobüsler hayli çılgın sürüyor. Araç kiralamak isteyenler çok dikkatli olmalı.
Priz:
Seyşeller genelinde voltaj 220-240 volt AC 50 Hz. İngiliz standardı kare üç pimli, 13 amperlik kısa elektrik fişini kullanıyor. Yani dönüştürücü götürmenizde fayda var. Biz 2 ortalama 2 de iyi otelde kaldık hiçbirinde dönüştürücü yoktu.
Para birimi:
Resmi para birimi SCR (Seyşeller Rupisi) fakat yaygın olarak Euro ve Dolar da kullanılıyor ama hangisi ile gidelim derseniz Euro daha ağırlıklı. Birçok yerde kartı kartı da geçiyor. Paralarının üstünde ülke endemik türlerinin resimleri var.
Bizim bulunduğumuz tarihlerde döviz kurları ortalama olarak şöyleydi: EUR: 29,45 – SCR: 2,1
Seyşeller pahalı bir ülke mi? Kesinlikle evet! Turizm önemli bir geçim kaynağı olduğu ve ülkelerinin değerinin farkında oldukları için, konaklamadan ulaşıma yeme içmeye kadar her şey pahalı. Detaylara Seyşeller Gezisi Maliyet yazımdan ulaşabilirsiniz.
Böcek Durumları
Tropik bir ortama gidince merak edilen konulardan biri de bu. Açıkcası ben de gerçek bir böcek fobiğim. Kendi durumumu şöyle anlatayım yaşadığımız bölge olan Sapanca’da Temmuz -Ağustos aylarında ortaya çıkan uçan bir böcek çeşidi var. Bir kere onlardan kaçarken kendimi yola attım bir arabanın altında kalıyordum. Artık onların ortaya çıkış saatlerinde asla balkona bile çıkmıyorum. Öööyle bir fobiklik yani.
Peki Seyşeller’de neler yaşadık? Mahe’de ilk gece kaldığımız yer sadece havaalanına yakınlığı nedeniyle seçtiğimiz ortalama bir oteldi. Aslında bakınca güzel temiz gibi duruyordu ama gece banyoda kocaman bir hamamböceği ile karşılaştım.
Praslindeki otelimiz son dakikalarda değiştirdiğimiz için pek seçeneğimizin kalmadığı bir oteldi. Onun da lokasyonu çok iyiydi ama biraz eski bakımsızdı. Orda da lavaboda tuhaf solucanlar vardı.
Son iki otelimiz daha üst segment otellerdi onlarda böyle bir böcek sorunu yaşamadık ama Gecko dedikleri Seyşeller’in simgesi gibi olan kertenkeleler heryerde (otellerde, sahillerde vs) var. Hatta bir ara biri çantamdan çıktı. Kertenkele böcek değil de hayvan kategorisinde geliyo bana o yüzden onlardan o kadar irite olmuyorum.
Keşiş yengeçleri de hemen hemen her sahilde var. Kumdaki minik deliklerden pıt pıt çıkıp geri kaçıyorlar. Açıkcası onlar bizim onlardan korktuğumuzdan daha çok korkuyorlar. Muhattap olmanız biraz zor ancak yanlışlıkla üstüne filan basmanız lazım.
Çok büyük örümcek ağları ve örümcekler var ama onlar sadece ormanlık alanlarda.
Meyve yarasaları varmış. Aslında insanla hiç alakaları yok meyve yiyorlar ama arada uçarken başınızın üstünden filan geçebiliyormuş ama biz denk gelmedik.
Sahillerde vatozlara rastlayabiliyorsunuz. Biz Praslin – Cote Dor Plajı, La Digue – Anse Sour D’argent, La Digue – Merkez’de denk geldik. Hatta Cote Dor’da bir kadın yanlışlıkla üstüne bastığı için kucaklayıp hastaneye götürüyorlardı. Hafif bir zehri varmış. Bunun için altı kalın bir deniz ayakkabısı öneriliyor.
Sonuç benim gibi bir böcek fobik bile dayandıysa birçok kişi de dayanır diye düşünüyorum. Yani kendinizi Seyşeller’in güzelliklerininden mahrum bırakmaya gerek olacak kadar büyük kriz bir durum yok. Hem seyahat biraz da kendi sınırlarını aşmakla da ilgili değil mi?
Seyşeller’de Köpek Balığı Var mı?
Aslına bakarsanız çok rastlanan bir durum değil ama 2011 yılında ölümcül 2 köpek balığı saldırısı yaşanıyor aynı ay içinde. Bundan önceki köpek balığı saldırısı ise 1963’te yaşanmış.
Aşı – Sağlık
Seyşeller, sarı humma riski taşımadığı için seyahat öncesi sarı humma aşısı olma zorunluluğunuz yok. Ancak, son bir ay içinde sarı humma riski taşıyan bir ülkede bulunduysanız, pasaport kontrolü sırasında sarı humma aşı kartınızı göstermeniz gerekiyor.
Covid konusunda şuan herhangi bir aşı test vs istemiyorlar.
Musluk suyu WHO (Dünya Sağlık Örgütü) spesifikasyonlarına uygunmuş. Yani içmezsiniz ama diş fırçalarken filan sorun bulunmuyor.
Seyşeller’deki sağlık uygulamaları ve aşı gereksinimleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Seyşeller Fahri Konsolosluğu’na 0212 325 26 24 numaralı telefondan ulaşabilir ya da https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ ‘yi ziyaret edebilirsiniz.
İnternet
Havaalanınında Airtel / Cable hat satın alabilirsiniz ya da bizim yaptığımız gibi e-sim kullanabilirsiniz. Biz e-sim’e bittikçe doldurarak toplamda 3 gb kullandık ama sadece taksi, otellerle iletişim, Türkiye’dekilerle haberleşme için kullandık. Sosyal medyada gezinmedik. Şunu belirtmeliyim ki Seyşeller’de internet pek de iyi çekmiyor. Yani dediğim gibi ufak iletişimlerde sorun yok ama bi video izliyim yükleyeyim derseniz kanser ediyor. Otellerin wifi’i da pek farklı değildi.
e-sim nedir derseniz şu yazımı okuyabilir ve küçük bir indirim kazanabilirsiniz: E-SIM’in Gücü: AIRALO ile Yurt Dışında Ucuz Mobil İnternet
Gelgit
Tropik iklimin vazgeçilmezi suların çekilmesi sorunsalı. Genelde sahillerde yüzmeyi engelleyecek kadar büyük bir çekilmeye rastlamadık. Sadece Anse Source D’argent’ta sabah 9 gibi gittiğimizde su baya çekilmişti. Bir önceki gece dolunay olduğu için çekilme daha da fazlaymış. Normalde de saat 13 gibi yükselmeye başlıyor 15 gibi tam yükselmiş oluyor.
Gelgit durumlarını şurdan takip edebilirsiniz: https://www.tideschart.com/Seychelles/
Seyşeller’de Cruises – Gemi Turu
Alternatif bir Seyşeller planı isterseniz Silhouette Cruises ile gemi turu yapabilirsiniz. Biz tecrübe etmedik ama Küçük Dünya’nın bu konudaki yazısını okuyabilirsiniz: https://kucukdunya.com/seyseller-gemi-turu/
Seyşeller Resmi Tatil Günleri
Bu günlerde resmi makamlar, restoranlar, pazarların vb kapalı olabileceğini göz önüne alarak planlarınızı yapın. Örneğin biz 1 Kasım’da Mahe – Victoria’da açık tek bir yer bulamadık. Pazar günleri de çoğu yer kapalı oluyormuş.
Kaynak: https://www.seyvillas.com/en/guide/at-a-glance/festivals-and-celebrations
Ülke Sloganı
“Finis Coronat Opus” (Latince “Son, Çalışmayı taçlandırır”)
Küçük birkaç cümle
Merhaba-Günaydın: Bonjur / Bonzur
İyi akşamlar: Bonsva / Bonzwar
Evet: Vi
Hayır: No
Lütfen: Silvuple
Teşekkürler: Mersi
Notlar:
- Seyşeller’e yiyecek içecek sokmanın yasak olduğunu bloglarda sıklıkla okudum ama bir yandan da peynir vs götürenleri. Artık şansa mı kalmış bilmiyorum.
- Birçoğu keşiş yengeçleri tarafından ev olarak kullanıldığından, sahillerdeki deniz kabuklarını toplamak yasak.
- 1-2 plaj hariç plajlar çok bakir ne tesis ne şezlong ne şemsiye yok. Çok ağaçlık bir ülke olduğu için zaten şemsiyeye ihtiyaç da yok ama Hindistan cevizi ağaçları altına oturmamaya ve araç park etmemeye dikkat etmelisiniz. Koca meyveleri yüksekten düşüp ciddi zarar verebiliyormuş. Ayrıca çoğu plajda yine restoran wc vs de bulunmuyor.
- Genç kızlar da erkekler de çok güzel. Sanırım sömürge zamanlarından gelen bir melezlik var; çoğu ela gözlü.
- Halk genel olarak sıcak kanlı ve yardımsever.
- Nüfusları az ve aşırı bir turist de yok dolayısıyla tenha bir ülke. En popüler noktada bile kendinize sakin bir alan bulabiliyorsunuz.
- Böyle sıcak bir yerde kumlar hiç ısınmıyor. Yazın Antalya’da yürümeye kalksanız kuma basamazsınız ama Seyşeller’de sıfır ısınma vardı. Belki de çok beyaz bir kum olduğundan güneşi iyi geri yansıttığı içindir.
- Denizinin biraz hırçın olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve dikkatli olun lütfen.
- Seyşeller suç oranı çok düşük bir ülke ama yine de her zaman tedbirli olmak lazım.
- Ekmek ağacı meyvesini bir kez yiyenlerin Seyşeller’e mutlaka tekrar geleceğine inanılıyor.
- Alkol satışı için belli saatler var. Sahillerde sıkıntı yok ama yollarda yürürken alkol tüketmeniz yasak.
Valize neler konlamı / konmamalı?
- Tropik adaya giderken yanınıza güneş koruyucu ve sinek kovucu almayı unutmazsınız zaten.
- Nemden bahsetmiştim; çabuk kuruyan havlular almakta fayda var.
- Dalışa gitmeseniz bile kıyıda canlılık başlayabiliyor bu yüzden deniz gözlüğü, sudan koruyan telefon kılıfı alırsanız iyi olur.
- Prizlerin farklı olduğunu ve dönüştürücü gerektiğini tekrar hatırlatayım.
- Vatozlar her yerde olduğu için altı kalın bir deniz ayakkabısı çok gerekli.
- Ülkede çokça bulunan yürüyüş rotalarına katılmak isterseniz ve hatta bazen plajlar arası yürümek isterseniz bile spor ayakkabı şart.
- Sık yağmur olduğu için biz ufak bi şemsiye ve yağmurluk aldık ama gereksizmiş. Bi kere o tropik yağmura bizim ufak şemsiler çok yetersiz ille yanınıza şemsiye almak isterseniz oteller zaten veriyor. Yağmurluk ise hava çok sıcak olduğu için gereksiz.
Seyşeller mi Maldivler mi?
Evet Seyşeller genelde Maldivler ile kıyaslanıyor ve insanlar ikisi arasında kararsız kalıyorlar. Maldivler’i henüz görmedim ama ekran karşısından gördüklerim ve insanların aktardığı tecrübelere dayanarak biraz yorumlayabilirim: Aslına bakarsanız ikisi çok farklı bir seyahat deneyimi sunuyor size;
🪸 Maldivler çok daha dingin bir dinlenme tatili. Tabiki Maldivler’de de yapılacak bazı aktiviteler var; şnorkel, dalış, yunus izleme, sandbank gibi turlara katılarak tatili hareketlendirebilirsiniz ama yine de çok efor gerektiren bir tatil değil geneline bakınca.
🐚 Seyşeller ise hem adalar arası geçişlerle hem adaların içinde yapılabilecek aktivitelerle ve adaların büyüklüğü ile çok daha hareketli bir tatil deneyimi.
🪸 Denizi kıyaslamak gerekirse Maldivler’in denizi muhteşem ve hep sakin. Görüyoruz videolarda hep çarşaf gibi. Maldivler denizinde en çok çekinilen şey bebek köpek balıkları ve vatozlar.
🐚 Seyşeller’in denizi de çook güzel ama yer yer oldukça hırçın, dalgalı ve dikkat gerektiriyor. Burda da vatozlara dikkat etmek gerekiyor.
🪸 Maldivler’in yapısı gereği pek de yeşillik olduğunu söyleyemeyiz.
🐚 Bitki örtüsü olarak açık ara Seyşeller önde. Heryerinden taşından toprağından yeşillik fışkırıyor.
🪸 Maldivler’in kumu belliki harika ötesi ama bunu kıyaslayamam ellemeden. (Allahım okuyucularımı aydınlatabilmem için bana Maldivler kumu nasibeyle amin)
🐚 Seyşeller’in kumu da bembeyaz incecik ve yumuşak.
🪸 İzolasyon açısından bakarsak Maldivler’in geneli ada oteli olduğu için çok izole olabileceğiniz bir ortam.
🐚 Seyşeller’de de ada oteller var bunlarda kalmayı tercih etmezseniz insan içine karışmanız gerekiyor ama çok kalabalık bir ülke olmadığı için rahatsız edici bir durum bence yok.
🪸 Maldivler’de halkın yaşadığı adaları seçmez ada otellerde kalırsanız (ki doğal olarak öyle tercih ediliyor zaten Maldivler’in olayı da bu) Maldivler kültürünü, halkını otel çalışanları hariç görme imkanınız yok. Ha kültürel zenginliği yüksek bir ülke de değil zaten.
🐚 Seyşeller’de de çok eski derin bir kültür yok belki ama daha halk ile iç içesiniz.
Pahalalılık olarak kıyaslarsak ikisi kafa kafaya yarışır. İkisi de oldukça pahalı ülkeler.
Umarım Seyşeller’i mi Maldivler’i mi seçmeniz gerektiği konusunda biraz fikir verebilmişimdir. İnşallah bir gün bu yazıyı Maldivler’i görmüş biri olarak güncellerim 🙂
Seyşeller Turizm Firmaları
Seyşeller’de her feribot iskelesi ve havaalanında görebileceğiniz 3 büyük tur firması var:
Creole Travel Services
Masons Travel
7 South
Seyşeller ile ilgili faydalı siteler ve sosyal medya hesapları:
https://www.instagram.com/visitseychelles/
https://www.instagram.com/seychelles.explore/
https://www.instagram.com/visiteseychelles/
https://www.instagram.com/seychelles_travel_tips/
https://www.instagram.com/tourismseychelles/
https://www.instagram.com/seybooking/
https://www.instagram.com/seychelles_national_parks/
https://www.instagram.com/theseychelles/
https://www.instagram.com/creoletravelservices/
https://www.instagram.com/masonstravel/
https://www.instagram.com/7southseychelles/
https://www.natureseychelles.org/
Biraz da Müzik:
Yerel Radyo kanalı- Paradise fm: Aşağıdaki linkten canlı dinleyebilirsiniz:
https://www.sbc.sc/paradisefm.html
Yerel bir müzik grubu: https://www.instagram.com/mozaikseychelles/
Çeşitli mekanlarda etkinlikleri oluyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Seyşeller’de çekilen Filmler:
Cast Away (2000) – Silhouette Adası
Robinson Crusoe (1980) – La Digue / Anse Pierrot Plajı
Önemli – Acil Bilgiler
Hastaneler: Acil Durum 151
+248 438 8000 (Mahe) COVID 19 Hotline – 141
+248 423 2333 (Praslin)
+248 423 4255 (La Digue)
Polis: Acil Durum 999 | Yardım Hattı 133
Merkez Polis Karakolu: +248 428 8000
İtfaiye ve Kurtarma Hizmetleri: Acil Durum 999 | Yardım Hattı +248 432 3 42
Risk ve Afet Yönetimi: +248 467 2210 | +248 467 2211
Tourism Related Organizations:
Tourism Seychelles +248 4671300
Air Seychelles – Airplane
Tel: +248 4391000
Email: contactcenter@airseychelles.com
Website: https://www.airseychelles.com/
Catcocos – Boat
Tel: +248 429 7074
Email: info@catcocos.com
Website: https://www.catcocos.com/
CatRose – Boat
Tel: +248 4 232329
Email: reservations@interislandferry.sc
Website: https://www.iif-catrose.com/
Banks:
ABSA Bank +248 4383838
Nouvobanq +248 293000
MCB (Mauritius Commercial Bank) +248 4284555
Telecommunication Operators:
Airtel +248 4600600
Cable and Wireless +248 4284000