Aslında sırada bekleyen çokca gezi rehberi olmasına rağmen Instagram‘dan sorular gelince anladım ki bu ara Lviv gezisi planlayanlar çok. O yüzden şimdilik kısa notlarımı buraya da yazıyorum ki belki birileri faydalanır. Detaylar sonra yine burada olacak.
Seyahat tarihimiz: 7-12 Aralık 2018
O tarihteki kur: 1 TL: 5,5 UAH
? Lviv’e vizesiz hatta (eğer yeni çipli kimliğiniz varsa) pasaportsuz gidebiliyorsunuz. Bunun için szie havaalanında grişte bir form doldurtturuyorlar.
? Lviv bizden 1 saat geri
? Para birimi Grivna kısaltması: UAH
? Türkiye’den Lviv’e iniş yapacağınız havaalanın adı: Danylo Halytskyi International Airport Lviv
? Lviv’e ilk girişi olanları havaalanında sorguya alabiliyorlar. Neye göre derseniz kafalarına gore ? bi kural yok. Bizim uçağın yarısını geçirip yarısını sorgu sırasına soktular. (Başka uçuşlarda herkesi geçirdikleri de olmuş) Geçenlerin de bi mantığı yok.. Aynı arkadaş grubundan birini geçirip beşini sorguya gönderdiler. Biraz piyango gibi kime çıkacağı belli değil ??♀️ İşin kötüsü sorgu sırasında önümüzde 30-40 kişi olmasına rağmen tam 2 saat bekledik. Çünkü inanılmaz yavaş çalışıyorlar.
? Sorguda baktıkları: Dönüş bileti, otel rezervasyonu ve yanındaki para. Bunların fotoğrafını cekiyor. Bir de erkeklerin ayrıca fotoğrafını çekiyor. Hepi topu bu kadar işlem, 5 dk bile değil ?♀️ Bu arada arkamızdaki çocuğun dönüş bileti yoktu onu içeri almamışlar. Havaalanında bir odada bekletiyorlarmış bir sonraki uçuşa kadar?
? Lviv havaalanından merkeze 4 şekilde ulaşabilirsiniz:
? Taksi: Havaalanındaki taksiler acayip pahalı, normalde 100 UAH olduğunu bildiğimiz yol icin 400 UAH istediler. Biz bırakıp gidince 250 UAH’a indiler.
? Uber: Uygun fiyatlı: 90 UAH Civarı.
? Tranvay veya otobüs: Havaalanının hemen karşısında 2 adım mesafeden kalkıyorlar. Merkeze ulaşımı 20 dk sürüyor. Fiyatı çok ucuz tam hatırlayamadım ama 1 TL gibi birşeydi. (10-15 dk da bir kalkıyormuş.)
Ivan Franko Parkı yakınlarına gitmek için: 9 nolu tranvay,
Rynok civari için de: 48 nolu otobusü tercih edebilirsiniz.
Her ikisinin biletini de araç içinde şoförden alınıyor ve araç içinde metal bir aparat var onunla deliyorsunuz.
Biz havaalanından merkeze giderken 9 nolu tranvayı kullandık. İnip 10 dk kadar yürüyüp merkeze ulaştık.
Dönüşte de Uber kullandık 86.38 UAH tuttu.
? İnternet: Ben internetim olunca kendimi daha güvende hissediyorum. Bu yüzden iner inmez yerel hat aldım. Havaalanının içinde sola doğru gidince bir büfe var ordan alabilirsiniz. Biz Vodafone hat aldik: 8 gb ->100 uah (20tl ) Büfedeki görevli hattı takip aktif etti. Ki o yapmasa kendi başımıza yapamazdık zaten ve ilk taktığı hat hata verdi onu atıp yenisini taktı. Hatla ilgili pek sıkıntı yaşamadım ama almazsanız da sorun değil tüm mekanlarda wifi var.
Hatla ilgili şöyle birşey oldu yalnızca internetimi yanımdakilerle paylaşmak isteyince bir uyarı verdi:
? Soğuk mu? E tabii ama aşırı da değil (bunu her daim çok üşüyen biri olarak söylüyorum) Biz Lviv’deyken hava 2-3 derecelerdeydi. İstanbul’da 2-3 derece ne kadar soğuksa burası da o kadar soğuktu. Yani ayrı özel bi soğuğu yok. Ama döndükten 1 hafta sonra hava durumuna baktığım bir gün havayı -4 derece hissedilen dereceyi de -14 gösteriyordu. Yani sanki hava biraz şansa kalmış gibi.
? Ne yenir? Ne yazık ki Lviv yeme içme dünyası et üstüne kurulu ama çok olmasa da mekanlarda vejetaryan alternatifler de var patates mantar vs gibi. Ayrıca vegan mekanlar da var.
? Ucuz mu? Bir sene öncesine nazaran bile paramız değer kaybetmiş durumda ama hala uygun fiyatlı kalıyor. Diğer Avrupa şehirlerinden kat kat ucuz. Ör: etli ana yemekler 200-250 UAH, içecekler votka shutlar 25-50 UAH arası, alkolsüz cola vs 30-40 UAH, çay 40-50 UAH (genelde çaylar demlikle 2 kişilik geliyor), kahve 50-60 UAH gibi