Ne zaman gidilir?
Bayramda gidilir mi gidilmez mi diye düşünürken kendimizi 2016 yazında Yunanistan yollarında bulduk. Aslında amacımız Kurban Bayramı’ndan kaçmak biraz Türkiye’den uzaklaşmaktı ama gördük ki bayram zamanı Yunanistan’da Türkiye’den daha çok Türk var ? Kalabalık olsun çok Türk olsun benim için sakıncası yok derseniz bayram için uygun bir destinasyon Yunanistan. Tabi bu bahsettiğim Yunanistan’ın Türkiye’ye yakın olan Thasos ve Halkidiki adaları için. Diğer yakın yerler de aynı durumdadır eminim ? Türk yoğunluğu haricinde biz çok keyif aldık Thassos ve Halkidiki’den.
Mevsim olarak ne zaman gidilir?
Hava sıcaklığı nasıldı derseniz; biz Addams Ailesi gibi kafamızda bulutlarla dolaşan tipler olduğumuzdan bizim şanssızlığımızdan mıdır bilinmez ama 10 Eylül’de Thassos’taydık ve hava pek de iyi değildi. Yani soğuk denemezdi, denize de giriliyordu ama biraz üşütüyordu açıkçası ve havada hep koyu bulutlar vardı. Dediğim gibi bu bizim şansımız/şanssızlığımız da olabilir. Ama Halkidiki’ye geçince hava da deniz de oldukça ısındı.
Biz Nasıl gittik?
Biz arabamız olmadığı için Ulusoy firması ile Kavala’ya gittik ve oradan Thasos’a feribot ile geçtik. Ama otobüsle gitmek diğer bloglarda da anlatıldığı gibi pek de iyi bir seçenek değilmiş ? Hele ki bayramda! Bir kere otobüs terminalden zaten normal saatinden 2 saat geç çıktı ve Kavala’ya varması 7 saati buldu. Bunda Ulusoy’un anlayamadığımız yerlerde kafasına göre durması beklemesi de sebep oldu. Hele ki dönüşte bileti Ulusoy’dan aldığımız halde anlaşmalı oldukları bir yabancı firma ile döndük ki sormayın ? Araç dökülüyordu, yollardan minibüs gibi yolcu topladık vs oldukça kötüydü. Biz Ulusoy’dan pek memnun kalmadık açıkçası. Diğer şirketlerle ilgili şikayetler de duymuştum o yüzden arabanız yoksa, o ya da bu şirket çok da fark etmiyor, bu bölgeye çok iyi bir hizmet sunulmuyor anladığım kadarıyla. Biz Ulusoy’a 2 kişi (gidiş-dönüş) 204 TL ödedik.
Bu arada Thasos’a Keramothi’den de feribot kalkıyor ve aslında daha yakın ama otobüs firmaları Keramothi’ye uğramayıp uzak bir noktada bıraktığı ve ulaşım sıkıntılı olduğu için tercih edilemiyor. Ama arabanızla gidiyorsanız Keramothi’ye gidip oradan feribota binmek en mantıklısı.
Sınırdan geçiş nasıl oluyor?
Giderken de dönerken de sınıra gelince tüm yolcular otobüsten indirilip pasaportları toplanıyor. Onlar pasaportları kontrol ederken siz bekliyorsunuz. Biz yoğun dönemde olduğumuz için yaklaşık 1 saat kadar sürmüştü. Çıkarken yurt dışı çıkış pulu almanız gerekiyor (orada bir banko var ondan alıyorsunuz)
Dönerken yine pasaport kontrol için beklerken freeshoptan bir şeyler alabiliyorsunuz. Yalnız bu sefer araçtan rastgele bir kaç valiz seçip, valiz sahiplerini çağırıp içlerini açtırıyorlar.
Kavala’dan Thassos’a ulaşım
Aslında bloglarda hep Kavala’dan Thassos’a yarım saat aralıklarla feribot olduğu yazıyordu ama bizim gittiğimiz sezonda Eylül ayında oldukça az sayıda feribot vardı ne yazıkki ? Ulusoy sağolsun Kavala’ya gelişimiz de çok geç olduğu için feribotu kaçırdık bir sonraki feribot da yaklaşık 2 saat kadar sonraydı ? ama biz de fırsattan istifade Frappe (Yunanlıların meşhur soğuk kahvesi) içip Kavalayı gezdik çok da güzel oldu ? Kavala sakin ve şirin bir sahil kasabası biz gerçekten çok sevdik Kavalayı ? Hemen oraya yerleşme planları bile yaptık ?
Kavala (Yunanca adı aynı, Καβάλα) Yunanistan’nın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezi olan sahil kentinin adıdır. Osmanlı Devleti döneminde Balkanlar ‘ın en önemli merkezlerinden biriydi. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın doğum yeridir.
Kavala, 1387’den 1912’ye kadar Osmanlı Devleti’nin bir parçasıydı.16. yüzyılın ortasında İbrahim Paşa, Sadrazam ve Kanuni Sultan Süleyman bir su kemeri inşaasıyla Kavala’nın gelişmesine katkıda bulundu. Osmanlı ayrıca Panagia tepesindeki Bizans kalesini de genişletti. Günümüzde bu iki yapı da şehrin önemli simgelerindendir.
Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa 1769’da bu şehirde doğmuştur. Evi bir müze olarak korunmaktadır.
Kaynak:Wikipedia
Frappe’lerden sonra, otobüsle önünden geçerken bayıldığımız ve İtalya’nın renkli evlerine benzettiğimiz aşağıdaki manzaranın peşine düştük:
Bu manzaraya ulaşmak için feribot iskelesinden yaklaşık 15-20 dakika kadar hızlı bir yürüyüş ve Kavala’nın Old Town bölgesinden geçmek gerekiyor. Biz Kavala’nın Old Town bölgesine de bayıldık ? Zaten bir yerde Old Town varsa kesin güzeldir ? Ne varsa eskilerde var diye boşuna denmiyor ?
Aşağıya Old Town’dan fotoğraflar bırakıyorum bakalım siz de bizim gibi beğenecek misiniz?
Kavala’da 2 saatlik hızlı bir turdan sonra iskeleye dönüp feribotumuza bindik. Bizim gittiğimiz gün Thassos’ta büyük bir yangın olduğu için adanın şuan adını hatırlayamadığım farklı bir bölgesine feribotla gittik oradan otobüsle otelimizin bulunduğu Limenas’a geçtik. Feribota kişi başı 5 Euro gibi bir ödeme yapmıştık.
Araba ile nasıl gidilir?
- Arabanıza Turing’den uluslarası trafik sigortası – yeşil kart (green card) yaptırmanız gerekiyor.
- Aracın üzerinize kayıtlı olması gerekiyor ya da seyahat esnasında araç sahibinin yanınızda olması gerekiyor.
- Yeni cipli ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Yani artık uluslararası ehliyete gerek yok.
İskeçe’den yarım saat kadar sonra Thassos tabelasından (bloglarda okuduğum kadarıyla bu tabela pek büyük değilmiş o yüzden kaçırmamak için dikkatli gidin.) sapıp 25 km sonra da Keramothi’ye varıyorsunuz ve oradan feribotla Thassos / Limenas’a geçiyorsunuz.
Keramoti’den kalkan feribot Limenas’a, Kavala’dan kalkan ise Prinos limanına yanaşıyor.
Thassos feribot seferlerine ve fiyatlarına güncel olarak bakmak isterseniz: http://www.thassos-ferries.gr/tr/index.php
Karışmadı inşallah ? Şöyle toparlayayım; İstanbul’dan Thassos’a ulaşım için 2 yol var:
- Otobüs ile –> Kavala –> Kavala’dan feribot ile Thassos’un Prinos limanına ulaşım
- Özel aracınız ile –> İskeçe –> Keramothi –> Keramothi’den feribot ile Thassos’un Limenas limanına ulaşım
Fiyatlar nasıl? Thassos ve Halkidiki pahalı mı?
Aslında Yunanistan’ın Santorini / Mykonos gibi lüks bir adasına gitmiyorsanız fiyatlar oldukça makul. Konaklama için pahalı seçenekler tabi ki var ama orta bütçeler için de gayet temiz merkezi oteller bulabiliyorsunuz. Akşam yemeklerine de (uzo ya da şarap dahil) ortalama olarak 2 kişi 60 euro civarında ödeme yaptık. Alp deniz mahsülleri mezeleri (balık, ahtapot, karides vb) yerken ben de etsiz (caciki, salata, patlıcan, kabak kızartma, keçi peyniri kızartma vb) mezeler yedim. (Şimdi “ama biriniz vejetaryen o yüzden fiyatlar böyle” diye düşünmeyin, benim yediklerim de genelde diğer mezelerle yarışır fiyatlardaydı) Bir kere porsiyonları Türkiye’dekinden oldukça büyük o yüzden her masadan tıka basa doymuş kalktık. Bir de biz kalkıp oralara kadar gitmişken ve bir daha gitme ihtimalimiz de düşükken cimrilik yapmayız açıkcası; oranın en beğenilen/lezzetli mekanları neresiyse genelde oraya gitmeye çalışırız yani bu fiyatları daha uygun mekanlar bularak aşağı çekmek mümkün. Benim bahsettiğim rakamlar biraz daha popüler mekanlar için geçerli.
Ayrıca en lüks plaja da halk plajına da ücretsiz girebiliyorsunuz. En fazla bir içeçek/yiyecek karşılığında şezlong şemsiye alıyorsunuz. Hatta eğer Türkiye’den aracınızla geçiş yapacaksanız yanınıza şemsiyenizi de alırsanız direk ser havlunu yayıl şeklinde rahatlıkla takılabilirsiniz. Biz de bir plajda uzun süre kalmayıp dolaştığımız için hiç şemsiye şezlong kiralamadık.
Eveeett genel hatlar bittiyse Thassos ve Halkidiki gezi rehberlerine artık geçiş yapabilirsiniz ?
Thassos Gezi Rehberi için tıklayınız
Halkidiki Gezi Rehberi için tıklayınız